minusek pisze: ↑ndz lip 14, 2024 9:33 pm
Za długo trzyma piłkę, czasem zupełnie niepotrzebnie; za często pada na murawę po lekkich kontaktach (i niestety, ale po tym jak był faulowany w trakcie sezonu i jak rzadko mu to gwizdali, pewnie się to nie zmieni). Pierwsza część sezonu była przewybitna, ale w drugiej na plus jedynie momenty. Zobaczymy co dalej.
Chciałem napisać o za długim trzymaniu piłki i widzę jakże aktualny swój post sprzed półtora roku temu. Niestety na razie nie idzie to w dobrym kierunku. On ma ten przegląd, ma ustawienie, fizyczność, gdyby tylko szybciej rozdawał piłki… Bardzo tego potrzebujmy, ale on tego nie daje i prawdopodobnie nie da. Ceballos to zwalniacz, Guler nie stoi twardo na nogach, nie ma dynamiki, ma znacznie lepsze podania otwierające w innych sektorach i nie jest metronomem; Fede pominę z przyzwoitości, Brahim to kiwacz, Cama to partner a nie lider i nie ma umiejętności aby wziąć grę na siebie.
Mamy świetnego Tchouameniego, który bardzo urósł w tym sezonie. Nawet z piłką wygląda bardzo dobrze i to ogromną wartość dodana. Do tego ci wszyscy wyżej wymienieni, z których bardzo trudno zbudować optymalny środek.
Brak regulatora gry był wiadomy, ale myślałem że uda się to jakoś przykryć przy dobrej współpracy zespołowej i jakości Juda. Liczyłem też na Came, ale to nie wychodzi i najprawdopodobniej nie wyjdzie. Pytanie co dalej?
Ofensywa będzie budowana na Mbappe więc Jude musi dawać inne rzeczy niż przy wybitnym wejściu do zespołu i roli nadanej mu przez Carlo. Robi się ścisk dobrych lecz niekompatybilnych graczy. Chyba się zgadzacie, że bez środa można wygrać mecz, ale nie wygra się pucharów. Czyli podstawa jest Tchou, któremu trzeba dodać 2 partnerów. Jeden musi kierować gra z piłką, drugi dopalniac pozostałą dwójkę. Tym drugim może być Jude, może być Fede, może być Cama, w pewnych meczach Guler. Ale to jest 1 miejsce. Fede pójdzie na ławę? Jude pójdzie na lawe? Przejdziemy na grę 4 w środku, byle tylko ich upchać? Może. W każdym razie kto będzie regulatorem? Może będzie to Paz, może ktoś nowy, lecz niestety szkoda że w tej roli nie możemy liczyć na Juda. Jestem zawiedziony jego grą. Bark jest wyleczony, nie ma parasola ochronnego. Wiele się dostaje Valverde i od dawna pojawiają się pytania o jego przydatność i rolę. Bardzo szkoda, że zaczynam mieć w głowie podobne pytania co do Anglika.