Kto i dlaczego powinien dojść do Realu?
- wonderkid_jr
Re: Kto i dlaczego powinien dojść do Realu?
Spłaćmy tego wrzoda i tyle. Zabiera tylko miejsce dla kogoś, kto może wniósłby cokolwiek do drużyny.
RDT czy Werner?
Oby w ogóle któryś dołączył.
Oby w ogóle któryś dołączył.
Jakoś powątpiewam czy RDT chciałby tu wrócić na ławę. Gość jest charakterny i pokazał się w średniaku wiec oceniam to raczej jako sondowanie rynku. Ale jeśli się mylę i np. chodzi o względy osobiste, to jak najbardziej brać chłopa.
Werner na wypożyczenia z nieobowiązkowa opcja wykupu również miłe widziany.
Isak z racjonalnym kontraktem byłby mega, nawet pomimo słabszego ostatniego sezonu, ale obstawiam ze nie jest to realna opcja.
Przypuszczam ze będzie Karim, a za niego Hazard, Mariano, albo wzmocnienie środka i przesunięcie Rodrygo lub Asensio. Ciekawe czy Rudiger zobaczymy w którymś meczu na dziewiątce
Werner na wypożyczenia z nieobowiązkowa opcja wykupu również miłe widziany.
Isak z racjonalnym kontraktem byłby mega, nawet pomimo słabszego ostatniego sezonu, ale obstawiam ze nie jest to realna opcja.
Przypuszczam ze będzie Karim, a za niego Hazard, Mariano, albo wzmocnienie środka i przesunięcie Rodrygo lub Asensio. Ciekawe czy Rudiger zobaczymy w którymś meczu na dziewiątce

Brak rejestracji do rozgrywek mógłby być tutaj dobrym bodźcem do zmiany klubu.
Dla Mariano? Wątpię. Swoim podejściem przez ostatnie lata pokazuje, że interesuje go kwota wpadająca na konto a nie gra.
"Nie ma sprawiedliwości, jestem tylko ja - powiedział Śmierć" - Terry Pratchett, Mort
- eltacondedios
Wszelkie źródła mówią, że Rayo i bodajże Valencia dawały mu tyle samo/więcej i nie chciał odejść.
Tyle samo, w niektórych przypadkach z naszą dopłatą. A to, że mimo tego nie chciał odejść jest właśnie kolejnym dowodem, że gra w piłkę nie bardzo interesuje.
"Nie ma sprawiedliwości, jestem tylko ja - powiedział Śmierć" - Terry Pratchett, Mort
Trochę tracę nadzieję na wzmocnienie ataku..
Mertens, Cavani, Werner czy Belotti już zaklepani.
Szkoda, że nie próbujemy z tym Wernerem na wypożyczenie i ewentualny wykup jak by się sprawdził - zerowe ryzyko, a drogi nie jest.
Mertens, Cavani, Werner czy Belotti już zaklepani.
Szkoda, że nie próbujemy z tym Wernerem na wypożyczenie i ewentualny wykup jak by się sprawdził - zerowe ryzyko, a drogi nie jest.
Ja to nawet tego Dzeko bym przełknął, ale skoro klub ma inną wizję to nie pozostaje nam nic innego jak zaufać, a w odpowiednim czasie w niedalekiej przyszłości powiedzieć "sprawdzam".
- wonderkid_jr
Ale co tu sprawdzać? Przecież to żałosne, żeby taki klub jak Real nie miał rezerwowego napastnika chociażby średniej klasy europejskiej.
Ale ja się z tym zgadzam. Opieranie całej ofensywy na zdrowiu i formie 35-letniego gościa jest wiadomo jak rozsądne. Hazard czy Rodrygo mogą sobie być doraźną alternatywą (albo i nawet nie), ale w przypadku dłuższej niedyspozycji Karima nie mamy argumentów. Już nawet nie wspominając o jakimś impulsie czy obecności w polu karnym w pojedynczych meczach.
Nie mam co do tego wątpliwości, pierwszy przegrany mecz spowoduje falę narzekań

Porażka? Wystarczy remis albo jakaś wymęczona wygrana i pół składu będzie trzeba wymienić.
Porzućcie wszelką nadzieję

Na Waszym miejscu ja bym za bardzo na zimowe okienko nie liczył, bo już od wielu lat dostajemy co roku newsa (albo kilka newsów), że zarząd zachowuje spokój i sprytny Real poczeka z transferami do lata, bo wtedy będzie taniej i większy wybór. Od tej reguły spodziewałbym się wyjątku jedynie w trzech sytuacjach:
1. Poważnego zagrożenia, że klubowi nie uda się wywalczyć miejsca w LM.
2. Poważnego zagrożenia, że klub dostanie ban transferowy na więcej niż rok.
3. Objawieniem tegorocznych MŚ zostaje jakiś nastolatek (preferencyjnie Hiszpan/Brazylijczyk), którego klauzula wykupu jest śmiesznie niska, ale latem ma znacząco wzrosnąć.
W innych okolicznościach raczej nikt nie przyjdzie, choćbyśmy nawet byli zmuszeni grać Carvajalem na szpicy. Jak ktoś ma co do tego wątpliwości, to podrzucam kilka historycznych danych: od czasu sprowadzenia Diego Lopeza w styczniu 2013 Real kupował zimą jedynie młode talenty za stosunkowo niewielkie pieniądze (14/15 - Lucas Silva za 13 mln, 18/19 - Brahim Diaz za 17 mln i 19/20 - Reinier za 30 mln). Taktyczne wypożyczenie na pół roku? Ostatnią taką operację przeprowadziliśmy w styczniu 2011 (Adebayor).
1. Poważnego zagrożenia, że klubowi nie uda się wywalczyć miejsca w LM.
2. Poważnego zagrożenia, że klub dostanie ban transferowy na więcej niż rok.
3. Objawieniem tegorocznych MŚ zostaje jakiś nastolatek (preferencyjnie Hiszpan/Brazylijczyk), którego klauzula wykupu jest śmiesznie niska, ale latem ma znacząco wzrosnąć.
W innych okolicznościach raczej nikt nie przyjdzie, choćbyśmy nawet byli zmuszeni grać Carvajalem na szpicy. Jak ktoś ma co do tego wątpliwości, to podrzucam kilka historycznych danych: od czasu sprowadzenia Diego Lopeza w styczniu 2013 Real kupował zimą jedynie młode talenty za stosunkowo niewielkie pieniądze (14/15 - Lucas Silva za 13 mln, 18/19 - Brahim Diaz za 17 mln i 19/20 - Reinier za 30 mln). Taktyczne wypożyczenie na pół roku? Ostatnią taką operację przeprowadziliśmy w styczniu 2011 (Adebayor).
- wonderkid_jr
No tak. Tylko jest jedna zasadnicza różnica. Zimowy mundial. Pierwszy w historii. Dość głośne wydarzenie, a jak wiadomo Perez uwielbia kupować gwiazdki mundialu.
Dawać mi Goncalo Ramosa póki kosztuje grosze.
Dawać mi Goncalo Ramosa póki kosztuje grosze.
Icardi na wylocie z PSG 

Icardi by nie robił problemów siedząc na ławce. Pewnie niewiele więcej niż Jovic chciałby pensji i wg mnie byłby przydatnym rezerwowym
Ale ze on i zona sa jebnieci to Perez nie zaryzykuje
Icardi ze swoją żonką to raczej wybiorą klub, w którym byliby absolutnymi gwiazdami. Są plotki o Monzie Berlusconiego i moim zdaniem pasują tam doskonale.
- Goldschmidt
Przeniosłem dyskusję o Casemiro do jego tematu.
To tak trochę z innej beczki (źródło to Transfermarkt):
Warto też zauważyć, że po transferze Brazylijczyka w zespole zostałoby tylko 23 graczy (albo 22 przy odejściu Alvaro; Reiniera nie liczę, bo nawet jakby został, to i tak nie moglibyśmy go zarejestrować, bo nie zmieści się w limicie graczy spoza UE). Dla porównania, według Transfermarkt tylko 4 zespoły z Primera Division mogłyby się "pochwalić" taką samą lub węższą kadrą: Celta i Espanyol mają na ten moment po 22 graczy, a Getafe z Gironą - po 20. Wśród topowych europejskich klubów ciężko znaleźć podobną sytuację; najlepszym porównaniem jest chyba grający w play-offach Lidze Konferencji Europy West Ham United (23 graczy).
Pomimo tego klub zdaje się iść w zaparte, że żadnych wzmocnień nie będzie, chociaż jak widać zarówno kasy, jak i miejsca w kadrze teoretycznie powinno być aż nadto. Na nikogo konkretnego też już raczej nie oszczędzamy, bo zarówno Mbappe, jak i Haaland są poza naszym zasięgiem, a nikogo innego, kto byłby warty 150 milionów raczej nie widać. Moje pytanie zatem brzmi: skąd ten opór? No bo sorry, ale cała ta sytuacja zaczyna się robić trochę niepokojąca. Czy chodzi tu o chęć udowodnienia światu, że to klub ma rację, a reszta się myli? Albo jest jakiś problem z ludźmi odpowiedzialnymi za transfery (typu brak zaufania ze strony Pereza po fiasku z Mbappe albo za mało osób zajmujących się tym tematem)? A może jest coś nie tak z nowym stadionem i budżet jednak się nie spina?
W to, że nie ma opcji na rynku nie chce mi się wierzyć, bo jeżeli według klubu 34-letni Benzema bez trudu zagra 60 meczy w sezonie, to darmowy 35-letni Cavani mógłby spokojnie przejąć 10 z nich (o opcjach dostępnych za gotówkę już nawet nie wspominam). Nie kupuję też tego, że niby sprowadzimy kogoś zimą, bo od kilku dobrych lat jest ta sama śpiewka - "mądry Real się nie śpieszy i poczeka z transferami do lata, bo w zimowym okienku trzeba byłoby przepłacać", a dobry występ jakiegoś 20-latka na MŚ raczej tylko pogłębiłby ten problem, prawda?
I żeby nie było: ja wcale nie twierdzę, że koniecznie musimy wydać teraz 200 milionów na byle kogo, byle tylko kupić, ale nie widzę też sensownego uzasadnienia dlaczego klub z całą górą gotówki i wąską kadrą miałby nie sprowadzić zawodnika czy dwóch na tych pozycjach, na których mamy jakieś braki - dla mnie darmowe transfery czy tani zadaniowcy pokroju Lucasa Vazqueza też są jak najbardziej w porządku.
Licząc od sezonu 20/21 Real Madryt ma 7 najlepszy wynik w Europie jak chodzi o saldo transferowe - na ten moment jesteśmy 92,7 mln do przodu. Po sprzedaży Casemiro na pewno wskoczylibyśmy na 2 miejsce, a jakby Nottingham faktycznie ściągnęło Odriozolę, to bylibyśmy naprawdę blisko pierwszego (choć pewnie kilku milionów by nam zabrakło). A przecież to są tylko i wyłącznie wpływy z transferów - Real z pewnością generuje większe zyski z innych źródeł niż takie kluby jak Lille, Porto czy Salzburg.Warto też zauważyć, że po transferze Brazylijczyka w zespole zostałoby tylko 23 graczy (albo 22 przy odejściu Alvaro; Reiniera nie liczę, bo nawet jakby został, to i tak nie moglibyśmy go zarejestrować, bo nie zmieści się w limicie graczy spoza UE). Dla porównania, według Transfermarkt tylko 4 zespoły z Primera Division mogłyby się "pochwalić" taką samą lub węższą kadrą: Celta i Espanyol mają na ten moment po 22 graczy, a Getafe z Gironą - po 20. Wśród topowych europejskich klubów ciężko znaleźć podobną sytuację; najlepszym porównaniem jest chyba grający w play-offach Lidze Konferencji Europy West Ham United (23 graczy).
Pomimo tego klub zdaje się iść w zaparte, że żadnych wzmocnień nie będzie, chociaż jak widać zarówno kasy, jak i miejsca w kadrze teoretycznie powinno być aż nadto. Na nikogo konkretnego też już raczej nie oszczędzamy, bo zarówno Mbappe, jak i Haaland są poza naszym zasięgiem, a nikogo innego, kto byłby warty 150 milionów raczej nie widać. Moje pytanie zatem brzmi: skąd ten opór? No bo sorry, ale cała ta sytuacja zaczyna się robić trochę niepokojąca. Czy chodzi tu o chęć udowodnienia światu, że to klub ma rację, a reszta się myli? Albo jest jakiś problem z ludźmi odpowiedzialnymi za transfery (typu brak zaufania ze strony Pereza po fiasku z Mbappe albo za mało osób zajmujących się tym tematem)? A może jest coś nie tak z nowym stadionem i budżet jednak się nie spina?
W to, że nie ma opcji na rynku nie chce mi się wierzyć, bo jeżeli według klubu 34-letni Benzema bez trudu zagra 60 meczy w sezonie, to darmowy 35-letni Cavani mógłby spokojnie przejąć 10 z nich (o opcjach dostępnych za gotówkę już nawet nie wspominam). Nie kupuję też tego, że niby sprowadzimy kogoś zimą, bo od kilku dobrych lat jest ta sama śpiewka - "mądry Real się nie śpieszy i poczeka z transferami do lata, bo w zimowym okienku trzeba byłoby przepłacać", a dobry występ jakiegoś 20-latka na MŚ raczej tylko pogłębiłby ten problem, prawda?
I żeby nie było: ja wcale nie twierdzę, że koniecznie musimy wydać teraz 200 milionów na byle kogo, byle tylko kupić, ale nie widzę też sensownego uzasadnienia dlaczego klub z całą górą gotówki i wąską kadrą miałby nie sprowadzić zawodnika czy dwóch na tych pozycjach, na których mamy jakieś braki - dla mnie darmowe transfery czy tani zadaniowcy pokroju Lucasa Vazqueza też są jak najbardziej w porządku.
Imponujące, zwłaszcza, że przed nami w większości kluby słynące z wysokooktanowych transferów (Ajax, Porto, Red Bull) + klub, który wyprzedał się po sensacyjnym mistrzostwie Francji.
I do tego sprzedalismy najmnoejsza liczbe zawodnikow