Avadis pisze: ↑pn cze 21, 2021 4:33 pm
W zasadzie liczyłem wszystkich zawodników o ofensywnym profilu.
Ale kogo rozumiesz przez "wszystkich"? Chyba nie Benzemę, Higuaina, Jamesa czy Bale'a? Wszak oni trochę tych bramek nastrzelali i nie pasują do Twojego stwierdzenia. Kto kosztował te setki milionów euro?
No właśnie, wprowadzał nie najlepiej i dlatego dobrze byłoby to zmienić. Czemu zatem kolejne pokolenie ma czekać na zaufanie, które nigdy nie nadejdzie? Z tego co widziałem, to sporo osób ma za złe Odegaardowi, że poszedł na wypożyczenie do Arsenalu, bo "boi się rywalizacji". Moim zdaniem natomiast to był genialny wybór, bo przynajmniej trochę się ograł i teraz być może Ancelotti na poważnie weźmie go pod uwagę przy budowie składu (albo i nie, może dalej będziemy wyciskali 150% ze starego składu... ale nadzieję mam).
Ale czemu idziesz z jednej skrajności w drugą? Między brakiem szans dla młodego zawodnika, a graniem nim od dechy do dechy jest przepaść. A skrajności zwykle nie są dobre. Pierwszym sposobem można gościa ukisić na ławce, a drugim zajechać.
A co do Odegaarda, to nie najlepiej świadczy o jego mentalności, jeżeli bał się rywalizacji. Skoro boi się rywalizacji z kolegami o miejsce w składzie, to niby nie będzie się bać rywalizacji z jakimś dzikiem z przeciwnej drużyny w walce o piłkę w ważnym meczu? Nie odstawi nogi? No nie wiem, nie wiem...
No nie wiem, ja nie jestem przekonany. Chyba musimy zgodzić się, że się nie zgadzamy (słabe te tłumaczenie na polski, wiem) i zobaczyć jak Twoja teoria wyjdzie w praktyce, bo Bale raczej nigdzie się nie wybiera.
Ok. Ale dla ścisłości, nigdy nie przekonamy się jak teoria (tym razem nie moja) wyjdzie w praktyce, bo nie mamy dostępu do tych zawodników na treningach. Wobec tego nie możemy zweryfikować ich zaangażowania ani potencjalnych postępów ani tym bardziej przyjrzeć się ich współpracy z takim Balem czy Modriciem i obserwować, czy młodzi zmieniają nawyki. Tzn. brak zauważalnego postępu w meczach nie będzie dowodem na to, że nauka od gwiazd nie działa, a nawet eksplozja formy jakiegoś młodego kocura nie będzie dowodem, że taka nauka od gwiazd działa. Z naszej pozycji sprzed monitora to nieweryfikowalne. Będzie w stanie to ocenić Carlo i jego sztab, o ile poświęcą czas na zbieranie danych, ich obróbkę i analizę. Ale z drugiej strony, nie wyobrażam sobie, że dziennikarz pyta Carlo na konferencji czy młodzi piłkarze zyskują na współpracy z doświadczonymi zawodnikami, a on mówi, że skąd, to mit. Atmosfera rozjebana na zawsze w 10 sekund. Reasumując, jeżeli chcesz się dowiedzieć czy to działa, to musisz zostać trenerem. xD