Rodrygo Goes

Awatar użytkownika
lukecik

Re: Rodrygo Goes

Post autor: lukecik »

W tak złej dyspozycji to gościa chyba jeszcze nie widziałem u nas. Kompletna degrengolada, poziom ofermy z jakiegoś szrotu trzecioligowego stanu Sao Paolo. A najbardziej mnie wkurza to ślepe uwielbienie i stawianie na niego przez Carlo. To jest pierwszy gość do odstrzału, jeśli klub będzie chciał pozyskać jakieś fundusze na transfer obrońców/pomocnika za rok. Zwłaszcza, jeśli Brahim w kolejnym sezonie zagra przynajmniej na obecnym poziomie, a Arda będzie robił dalsze postępy. No i zakładając, że ewentualne przyjście Mbappe nie okaże się taką wtopą jak transfer Hazarda, choć tego obawiam się najmniej.
No soy solo perfecto - soy Madridista tambien.

"W stepie szerokim, którego okiem nawet sokolim nie zmierzysz... Wstań, unieś głowę, wsłuchaj się w słowa pieśni o Małym Rycerzu."
minusek

Post autor: minusek »

Co jest z nim nie tak? Niby ma ułożoną nogę i od początku odnajdywał się w polu karnym. Jest zaangażowany dla zespołu i poświęca się w obronie, ok, plusik. Dobrze wygląda w grze kombinacyjnej, w grze na 1 kontakt i nieźle w dryblingu. Czego mu brakuje? Odejścia na pierwszych metrach, skuteczności (do wypracowania), kluczowych podań (?) i chyba pozycji w tej ekipie. Czy coś z niego będzie ponad "jest ok"? Może wymienimy go na Yamala? Oni będą mieć lewoskrzydłowego którego potrzebują, a u nas akurat wakat na prawym ;) Ciekawe jaką będzie miał rolę w najbliższym sezonie. Ma dobry PR w światku piłkarskim więc jeśli nie pójdzie to w dobrą dla niego stronę, to trzeba to wykorzystać, czyli mieć alternatywę i w odpowiednim momencie uścisnąć sobie dłonie na do widzenia.
Awatar użytkownika
Zedd.

Post autor: Zedd. »

Nieraz spotykałem się z dyskusją nt. sprzedaży Rodrygo. Też wczoraj na TikToku widziałem kompilację akcji Brazylijczyka na przestrzeni ostatnich dwóch sezonów, nie jest to oczywiście niespodzianką, ale najwięcej akcji, które dominowały w tym TT to zagrania z lewej strony.
Zmierzam do tego, że fakt, bywa czasami irytujący Brazylijczyk ze swoją niestabilną formą, ale patrząc obiektywnie, będziemy grać 4-3-3 i ktoś to prawe skrzydło musi pokryć, nie gra na naturalnej dla siebie pozycji, a przy tym nadal jest bardzo młody. Liczby w samej lidze szału nie robią (23/24 - 10/5, 22/23 - 9/9, 21/22 - 4/5), ale w samej Lidze Mistrzów w fazie pucharowej na rozkładzie City i Chelsea (odpowiednio dwa i jeden gol) w sezonie 21/22, 2 gole z Chelsea w 22/23 i dwa gole z City oraz asysta z Bayernem w tym ostatnim.
Nie wiem czy znajdziemy na rynku równie sensowną opcję, która jednak daje G+A na sensownym poziomie, potrafi strzelać tym największym rywalom (fazy grupowej nawet nie chciało mi się sprawdzać, to małoistotne). Jeżeli tylko chce tu być to ja jestem jak najbardziej na tak, a narzekania, że nieskuteczny, jasne, trafne i się z nimi zgadzam, powinien nad tym popracować, ale wolę mieć w składzie w miarę sprawdzonego i pewne Rodrygo niż bujać się całe lato w kolejnej sadze transferowej, a nie ma jakichś sensownych opcji na prawe skrzydło (bo darujmy sobie podstarzałego Salaha), też jak ktoś tak mocno chce go u siebie to nie żartujmy nawet z kwotami +- 100 mln skoro jakiś Abou Diaby idzie za 50 mln rok temu, a byle Grealish kosztuje 100.
Awatar użytkownika
eltacondedios

Post autor: eltacondedios »

Ten mundial to faktycznie sygnał, że Xabi albo nie ma wobec niego dużych planów, albo policzek i zachęta do większego skupienia, cięższej pracy. Zakładając, że faktycznie może odejść, mam problem z kwotą. Pierwsza ofiara przepakowania Realu, upychany na margines, ale też zbyt często bezbarwny. Mówi się o tych około 80 milionach i jak dla mnie to zdecydowanie za mało, ale też rozumiem, że na 100 ktoś może się popukać w głowę.
No bo tak:
- Kupiony za 45 jako nieznany junior, więc kwota niecałe x2 nie powala.
- Jako to piąte (czwarte) koło u wozu, musi grać na nieswojej pozycji, a i tak robi statystyki na poziomie propsowanego wszędzie Nico Williamsa, będącego gwiazdą swojej drużyny, grającego na swojej pozycji
- Sprawdzał się już w wielkich meczach i jestem przekonany, że w innej drużynie, będąc ważniejszy, powinien być bardzo dobry
- Główna opcja to Anglia, a tam trzeba ich bardziej wydoić, ale nie każdego się da. Przykładowy Hojlund kosztował 75, a nigdy nie stał blisko Rodrygo, aktualnie Cunha też za ponad 70. No błagam, ale Arsenal to nie Chelsea czy United.
- Wciąż stosunkowo młody zawodnik, a już ze sporym dorobkiem. Dalej więcej grania przed nim niż mniej.

Z drugiej strony wiadomo, że około 100 płaci się za zawodników w lepszej sytuacji, na fali wznoszącej, a tutaj chyba obie strony tracą do siebie cierpliwość. Niemniej na ten moment albo życzyłbym sobie co najmniej te 95 milionów, albo se queda i przy takim Viniciusie patrzymy czy Rodrygo nie zagra lepiej na lewej stronie i nie będzie miał lepszego połączenia z Mbappe, co tamten sezon sugerował jako prawdopodobne (aktualnie Brahim nadaje się do Majorki, a Mastantuono nie liczę, bo nie wiem co mu powedział Xabi).
minusek

Post autor: minusek »

Wg mnie końcówka sezonu i MŚ jasno wskazują, że jest z kimś wstępnie dogadany i trwają negocjacje. Pismaki na razie strzelają ślepakami, ale zakładam że chłopak juz u nas nie zagra.
Awatar użytkownika
Goldschmidt

Post autor: Goldschmidt »

Życzeniowe myślenie. Wszyscy, nie od dziś zresztą, zakładają:
- że potencjalni kupcy wezmą gościa na jego naturalną pozycję tj na pozycję na której nie gra od 2019 roku
- że on na tej pozycji będzie lepszy niż to co klub ma, lub na co jest w stanie wydać mniej pieniędzy, oczywiście bezpodstawnie bo jw gość tam nie zagrał regularnie od 6 lat
- że zainteresowany jest każdy klub Premiership po kolei
- że, ostatecznie, jak nie Liverpool (który robi chyba pierwsze takie rozrzutne okienko w historii) i Arsenal (gdzie też patrzą gdzie indziej) to oczywiście United i Chelsea tj. "znajdzie się frajer" vel argumenty jak pod sprzedaż Memdiego
- że taki Liverpool przyjdzie po takiego Rodrygo po całej sadze z Trentem i widmie Konate ze spadającym kontraktem :D
Natomiast w erze gdzie nawet byle głupek ma internet i po zrobieniu godziny researchu bardziej prawdopodobny jest wręcz przeciwny scenariusz - że kluby Premiership wiedzą że to dla Realu obecnie balast, a Real jedyną kartą jaką dysponuje to frazesy w stylu 'ma potencjał'. Wobec czego więcej mówi się o 50+ milionów inwestycji w Ekitke, Isaka, Gyokeresa, United ostatecznie ładuje więcej pieniędzy w Cunhę i Mbeumo itp, a nie na poważnie o Rodrygo.

Na razie zero zmian na rynku w jego kontekście.
Najwyraźniej także zero zmian w kontekście zawodnika, który nie daje żadnych sygnałów że chce się wyprowadzać. Chyba że coś przegapiłem. Nawet w tym jednym meczu gdzie wyszedł w podstawie wyglądał nieźle.

Osobiście stawiam na cojones Xabiego i to że Rodry zacznie postrzegać Viniego nie jako braciszka, a jako rywala o miejsce w 11.
Awatar użytkownika
eltacondedios

Post autor: eltacondedios »

Goldschmidt pisze: pt lip 18, 2025 10:59 am jedyną kartą jaką dysponuje to frazesy w stylu 'ma potencjał'.
Bardzo trafne podsumowanie kilkuset milionów wyjebanych w błoto przez United w ciągu ostatnich kilku lat

Zresztą nie sądzę, że akurat do nich by chciał iść. Przypuszczam też, że jeśli już to Rodrygo mniej ciąży Realowi niż Real piłkarzowi. Jeśli nie chcą płacić dobrze, to niech dalej Chelsea kupuje autobus piłkarzy co okienko i razem z innymi w lidze płacą po 70+ za kasztanów, którzy często również nie są żadną gwarancją, luzik
Awatar użytkownika
Goldschmidt

W ostatnich kilku latach United było bardziej w kratę niż wcześniej. Zresztą to że problemem tam nie są stricte piłkarze, zarówno drodzy jak i wychowankowie wyciągnięci znikąd którzy się stoczyli, to w niejednym przypadku było widać po tym jak grają gdy już ten klub opuszczają.

Zresztą jw - Chelsea i United to jedyna nadzieja ściętych głów.
A że Rodrygo to nie głupek trudno wierzyć że pójdzie w którymkolwiek z tych kierunków póki klub go ordynarnie nie wypchnie. Już słyszę te telefony od Casemiro i sypiące się rekomendacje :D
Z Chelsea śmieję się coraz rzadziej bo widać że tam jakaś podwalina pod stosem szrotu jest. Nie sądzę jednak by umiarkowanie dobry sezon dla kogokolwiek był jednak wystarczającym argumentem. Oraz by Rodrygo miał ochotę na 10-letni kontrakt.
Awatar użytkownika
Goldschmidt

United już 150+ w 3 graczy gdzie żadnym nie jest Rodrygo, i szykują się do 4 z Brighton.
Chelsea z kolei wolą prędzej Garnacho wyciągać niż wisieć na telefonie do agenta Brazola który ma ewidentnie w nosie transfery.
Jeszcze Arsenal.

Xabi, rób swoje.
ODPOWIEDZ