Grafika: Uefa.com
Choć poprzednia kolejka fazy ligowej Ligi Mistrzów rozgrywana była zaledwie tydzień temu, to przed nami kolejna i jednocześnie ostatnia, ósma seria gier. Nasza ekipa wciąż ma szanse na awans z pierwszej ósemki, choć są to szanse raczej podobne do tych, o których wspominamy przy okazji występów polskiej reprezentacji na mistrzostwach - wyłącznie matematyczne. Raczej się nie uda, ale próbować można.
Najważniejsze, że nie spadniemy poniżej 24. miejsca w tabeli - ukończenie fazy ligowej w miejscach pomiędzy 9. a 24. mamy już zaklepane.
Ostatni mecz tego etapu turnieju o klubowe mistrzostwo Europy Real rozegra przeciwko Stade Brestois 29. To ekipa, która przez wielu skazywana była na pożarcie, a tymczasem po 7. kolejkach są w tabeli wyżej niż my. A było jeszcze lepiej, ale w ostatnich kolejkach już anomalia się wyrównała i drużyna ta została sprowadzona na ziemię. W zeszłym tygodniu, dla przykładu, Brest przegrał w Niemczech z Szachtarem 0-2.
Cóż tu pisać, w drużynie tej brak jest wielkich nazwisk - szczerze powiedziawszy, gdy wyszukałem ich wyjściowy skład z meczu przeciwko Szachtarowi, to nie rozpoznałem tam nikogo. Choć może są na tym dogorywającym forum osoby, które częściej oglądają ligę francuską i są w stanie coś więcej o tym zespole powiedzieć - gorąco zapraszam, choć uważam to za mało prawdopodobne. Może @IVAN_ZAMORANO? Coś kojarzę, że na starym forum pisałeś o tamtejszych talentach. Wydaje mi się, że kilkanaście lat temu wypowiadałeś się o Kurcie Zoumie, który poszedł do Chelsea i że jesteś trochę francuzofilem. Ja jeśli chodzi o Ligue 1 jestem zielony jak ogórek.
No nic, rozegrajmy ten mecz i zobaczymy, jak skończymy tę fazę rozgrywek i z kim przyjdzie nam eliminować się o prawo do udziału w 1/8 finału, bo prawdopodobnie tego nie unikniemy.
Sędzią głównym będzie Espen Eskås, któremu za liniami bocznymi poasystują Jan Erik Engan i Isaak Elias Bashevkin, a zadania czwartego sędziego wykona Kristoffer Hagenes.
Sędzią VAR będzie Christian Dingert, a jego asystentem Pascal Müller.
Transmisja w Canal+Extra 4.
Stade Brestois 29 - Real Madryt: 8. kolejka fazy ligowej Ligi Mistrzów 2024/2025, środa, 29 stycznia 2025, godzina 21:00, Stade du Roudourou.
Sędzia: Espen Eskås (Norwegia)