Arsenal FC - Real Madryt [3-0]

Awatar użytkownika
madridcampeon

Arsenal FC - Real Madryt [3-0]

Post autor: madridcampeon »

Obrazek
Grafika: Google

Do tego meczu pozostały jeszcze dwa tygodnie, ale zgodnie ze starą tradycją i specyfiką naszej społeczności - nie jest tajemnicą, że madridistas najbardziej rajcuje Liga Mistrzów - to postanowiłem założyć temat już teraz, choć niestety nie spodziewam się zwiększenia ruchu.

A najwyżej będę miał z głowy jedno wprowadzenie, czasami w weekendy, w których gra liga nie chce mi się ich pisać.

W 1/8 finału trafił nam się bardzo trudny przeciwnik, którego każda europejska drużyna kojarzy z doznaniami podobnymi do tych towarzyszących wizytom u dentysty. Atlético, jak to na ogół od wiosny 2013 roku bywa, postawiło nam bardzo trudne warunki i tanio skóry nie sprzedało. Swoją przewagę z Santiago Bernabéu straciliśmy już około 30. sekundy rewanżu na Metropolitano, mecz nam nie szedł, ale udało się już więcej goli nie stracić, a w konkursie rzutów karnych, rozstrzygających o awansie do ćwierćfinału, pokonać podopiecznych Simeonego być może dzięki błędowi technicznemu Juliána Álvareza, który nieprzepisowo wykonał swoją jedenastkę. A więc nie dość, że nerwowo, to jeszcze nietypowo, no ale udało się nam przemknąć do kolejnej rundy.

W ćwierćfinale czeka na nas Arsenal, który stara się zmyć z siebie łatkę pośmiewiska i przegrywów naklejoną przez fanów piłki nożnej przed laty. Ostatnie dwa sezony to wicemistrzostwa Anglii. Niestety, nadal tylko wice-, choć było naprawdę blisko, szczególnie w zeszłym roku. Pep Guardiola i jego gracze nie dali sobie jednak wyrwać tego, co uznawali za swoje i skończyło się bez niespodzianek. Ale postęp drużyny Artety w ostatnich latach jest niezaprzeczalny. Jeszcze niedawno mogli co najwyżej pomarzyć o uczestnictwie w ćwierćfinale, a w tym roku już to się udało. Teraz mają przed sobą wyzwanie być może najtrudniejsze z możliwych, czyli pokonanie króla Ligi Mistrzów.

Ale oczywiście nie wszystkie edycje będą nasze i którejś możemy nie wygrać. Prędzej czy później, w tym roku, czy w następnym znajdzie się przecież ktoś, kto Real Madryt wyeliminuje.

Arsenal w fazie ligowej spisał się naprawdę nieźle, zajmując ostatnie, trzecie miejsce na podium, tylko za Liverpoolem i Barceloną. W 1/8 los skojarzył ich z PSV, które w Holandii Arsenal po prostu rozgromił, wygrywając 7-1, a rewanż na Emirates, zagrany już bez spiny, przyniósł wynik 2-2.

W lidze niemal pozamiatane, mistrzostwo najprawdopodobniej pojedzie na Anfield, ale w Lidze Mistrzów, jak każdy z pozostałych 7 zespołów, Arsenal jest żywy. To może być ciekawy dwumecz. Pierwsza odsłona rywalizacji odbędzie się w stolicy Anglii.

Zespół arbitrów wyznaczony do sędziowania tego meczu poznamy w niedzielę, 6 kwietnia.

Transmisja w CANAL+ Extra 1.

Arsenal FC - Real Madryt: pierwszy mecz 1/4 finału Ligi Mistrzów 2024/2025, wtorek, 8 kwietnia 2025, godzina 21:00, Emirates.
Sędzia: [x]
Ostatnio zmieniony wt kwie 08, 2025 8:56 pm przez madridcampeon, łącznie zmieniany 1 raz.
minusek

Re: Arsenal FC - Real Madryt

Post autor: minusek »

Pamiętam rajd Henrego i odpadnięcie z nimi w 1/8. Potem los nas ze sobą nie kojarzył więc temat jest prosty - czas na rewanż.
Awatar użytkownika
IVAN_ZAMORANO

Post autor: IVAN_ZAMORANO »

Zgadza się, gdzieś tam we mnie wciąż jest ten 10-letni chłopiec, który po tamtych wydarzeniach zamknął się w toalecie i płakał. ;)

Każda trauma z dzieciństwa została "przepracowana". Każdy zdążył zapłacić rachunek. Juventus, Bayern, Liverpool, a nawet Roma i Lyon.

Czas na Arsenal.
minusek

To był taki czas, ze te wszystkie mecze w 1/8 były na styku (poza Liverpoolem). To była niewiarygodna bariera i ja nie umiem tego wytłumaczyć, dlaczego tak wiele pecha wówczas mieliśmy. Czasem myślę, że teraz jest to nam odpłacane. Te wszystkie porażki, zawody, plus szczyt Barcy. - mu to wszystko nakryliśmy czapką. Tyle tytułów LM, w dodatku te ostatnie, z tą kadrą… to też jest niesłychane.

Fajnie się wygrywa, ale zastanawiam się, czy człowiek miał znacznie większe zaangażowanie emocjonalne w tym trudniejszym okresie przez młody wiek, czy właśnie przez to, że czekało się z utęsknieniem na sukces. A może jedno i drugie. Decima dla mnie to był szczyt. Nie sądzę że za mojego kibicowskiego życia przeżyję coś podobnego.
Awatar użytkownika
madridcampeon

Ja nawet nie wiem, czego się po tym (dwu)meczu spodziewać. Stałem się strasznym ignorantem, jeśli chodzi o inne ligi. Oni chyba dość ofensywnie grają i na wymianę ciosów?
Awatar użytkownika
IVAN_ZAMORANO

Nie, na pewno nie grają na wymianę ciosów. Potrafią się zamurować, jak trzeba, ale robili to tylko przeciwko najlepszym (City w prime). Generalnie wolą kontrolować spotkania.

Wczoraj wrócił Saka, a prawdopodobnie stracili Gabriela i Timbera. Potężne osłabienia, zwłaszcza ten pierwszy, co może zmusić Artetę do grania Kiwiorem.
minusek pisze: wt mar 25, 2025 11:51 pmFajnie się wygrywa, ale zastanawiam się, czy człowiek miał znacznie większe zaangażowanie emocjonalne w tym trudniejszym okresie przez młody wiek, czy właśnie przez to, że czekało się z utęsknieniem na sukces. A może jedno i drugie. Decima dla mnie to był szczyt. Nie sądzę że za mojego kibicowskiego życia przeżyję coś podobnego.
Myślę, że to było potrzebne i ukształtowało charakter. Ten czas nauczył również pokory i szacunku do przeciwnika. Czy Decima była szczytem? Nie wiem, dobre pytanie. Lata mijają, a ja dalej przeżywam te mecze w sposób szalono-eksplozywny. To, co przeżyłem w kampanii 21/22, czego "Finałem" był mecz z City, jest nie do opisania.

Aby podtrzymywać ten "głód" po dłuższym czasie, gdy mija potężne wkurwienie, potrafię również docenić wpierdol od City czy w tym sezonie od Barcelony. ;)
Awatar użytkownika
rayo

Post autor: rayo »

A ja mam wrażenie że nie będzie emocji w tej konfrontacji. Spokojnie ich przejdziecie.
Awatar użytkownika
madridcampeon

Re: Arsenal FC - Real Madryt [3-0]

Ale nas rozjechali...
minusek

Z roku na rok marzec-maj to był nasz szczyt. W tym roku jest dno i wodorosty. Bilans ostatnich meczów to 4–1-4. Takie coś przychodziło tylko w sezonach zmiany trenerów.

Wczoraj od pierwszej bramki z wolnego graliśmy jeden do jeden to samo co Ajaxem. Nie było nas na boisku. A przed tym wcale nie było dużo lepiej, czyli całkowicie na stojąco i nie w tempo. Do 15 min powinniśmy mieć 2:0. Ale jak się wychodzi z akcja 2 na 1 i podaje w obrońcę, albo idzie sam na sam i ładuje prosto w bramkarza, to nie ma co liczyć na dobry wynik.

W środku jestem dziwnie spokojny i mam przeświadczenie że na spokojnie odwrócimy ten dwumecz i awansujemy. Arsenal nie grał nic wielkiego, w dodatku stali wysoko ustawieni. Woda na młyn. ALE z taką naszą formą i, o zgrozo, armatami z przodu, nie wiem czy jesteśmy zdolni do strzelenia choć jednej bramki.
Awatar użytkownika
IVAN_ZAMORANO

Ale oni nie zagrają tak samo, jak wczoraj. Przyjadą na Bernabeu, zamurują się, niski pressing, przesuwanie się i z naszymi automatyzmami, wielkimi indywidualnościami (całościowo żenujący Kylian w tym sezonie i beznadziejny sezon Viniciusa) to skończy się jakimś 1-1. Przy dobrych wiatrach. Widzę też świat, w którym nie strzelamy bramki w tym dwumeczu.

Inna sprawa, że wykorzystywanie tych "wysoko ustawionych obron" woła o pomstę do nieba. Ile my mieliśmy sytuacji, gdzie byliśmy w dogodnych okazjach na przynajmniej oddanie strzału na bramkę, a do tego nie dochodziło? Kwintesencją akcja z 4 minuty wczoraj.

W tej drużynie nie ma głodu.
minusek

Pytanie czy będą potrafić skutecznie murować i odejść od swojego stylu trzymania piłki.

Ty napiszesz że nie ma głodu, Wolf ze zgubiona równowaga przez Rodrygo. W każdym razie problem jest wyraźny, wskazują na to wyniki i styl. Ludzie, przecież my przebiegliśmy mniej od nich o 12 km. W ostatnich latach nie zawodziliśmy w ważnych meczach i myślałem że będzie tak samo. Dostałem ogromnego gonga i w jest to dla mnie tak abstrakcyjne, że liczę że my ten rewanż wygramy i awansujemy dalej. A to przecież jest 3:0!!!! Obudzę się we czwartek po odpadnięciu i nadal nie będę wiedział co się właściwie stało.
Awatar użytkownika
IVAN_ZAMORANO

Potrafią murować. Pokazywali to w przeszłości i potwierdzają to ich statystyki defensywne.
ODPOWIEDZ