wracam z propozycją odświeżenia zabawy, którą udało się (z mniejszym lub większym sukcesem) przeprowadzić dwa razy na poprzednim forum (i Discordzie, w głównej mierze).
Celem przypomnienia oraz wprowadzenia dla nowych twarzy:
Wszyscy biorący udział w zabawie wcielają się w rolę "prezesów", którzy założyli nowy klub i muszą dobrać skład.
Odbywa się to poprzez draft -
pierwszy uczestnik zabawy dostaje listę graczy, których może dołączyć do swojej drużyny. Wybiera jednego piłkarza, po czym kolejny uczestnik dokonuje swojego wyboru. Lista trafia dalej, aż każdy wybierze po jednym zawodniku. Wtedy rozpoczynamy wybór od końca - to jest ostatni uczestnik wybiera ponownie, i tak dalej. Powtarzamy cały cykl wyboru, aż każdy z uczestników dobierze skład składający się z od 16 do 22 zawodników + menadżer (liczba jest do ustalenia, zależeć to będzie głównie od systemu rozgrywek i liczby uczestników).
Po drafcie przystępujemy do clou zabawy, czyli symulacji. Wprowadzam dane waszych dobranych zespołów do Football Managera (poza tym możecie wybrać kolory zespołu i nazwę). Tworzę ligę - i symuluję sezon w FMie, składając wam potem raport ze wszystkiego co się wydarzyło: wszelkie statystyki, tabele, wyniki. Nagrywam również wszystkie rozgrywane mecze i wrzucam na Youtube'a.
W trakcie drugiej edycji często spotykaliśmy się również w parę osób, aby oglądać wspólnie mecz - wtedy ja, albo inny współorganizator, streamuje na żywo lub "z kasety" mecz dla reszty. To był jeden z ciekawszych aspektów drugiej edycji i moim zdaniem bez próby powtórzenia tego trudno będzie odtworzyć podobną, dobrą atmosferę.
Poza draftem wasz wkład ogranicza się jedynie do "obserwowania" co wysymuluje gra, więc nie macie większego wpływu na to, co się dzieje - dlatego nazywam to "zabawą w prezesa", który układa klocki na początku - i na tym się kończy jego udział.
W międzyczasie zbierałem różne pomysły na rozwój Zabawy - większy wkład graczy, ciekawsze systemy rozrywek, kompleksowość, jakieś inne bajery... Ostatecznie uznałem jednak, że ze względu na znacznie bardziej ograniczony mój czas - a i ze względu na to, że chciałbym, aby Zabawa utrzymała swój status minimalistycznej... po prostu zabawy - nie chciałbym wprowadzać znaczących zmian. Wszystko co zwiększałoby szczegółowość rozgrywki wymagałoby dokooptowania kilku organizatorów.
Draft prawdopodobnie miałby miejsce na Discordzie - musielibyśmy zebrać się w jednym miejscu, w jednym czasie na około dwie - trzy godziny.
/
Jestem zaopatrzony w FM2022 - na tej wersji odbyłaby się 3. Edycja.
Na początku chciałbym zobaczyć, ilu chętnych udałoby się zebrać - od tego uzależniam dalsze kroki.
Ze względu na ograniczenia czasowe z mojej strony, przygotowania do zabawy, jak i sama zabawa - wydłużyłyby się w czasie. Dlatego chcę przeprowadzić to bardziej na spokojnie, mieć czas na zastanowienie się i odpowiednie wdrożenie.
Ze względu na odzew zainteresowania:
- potrzebuję co najmniej 8 graczy - wtedy rozegralibyśmy ligę (56 meczów razem, 14 meczów na drużynę);
- przy 10 graczach byłoby najtrudniej zrobić sensowne rozgrywki - proponuję podział na 2 grupy po 5 zespołów; najlepsze 4 z obu grup awansują do ćwierćfinałów (54 meczów razem, minimum 8 meczów na drużynę);
- przy 12 graczach - proponuję podział na 2 grupy po 6 zespołów; najlepsze 4 z obu grup awansują do ćwierćfinałów (74 mecze, minimum 10 meczów na drużynę);
- przy 14 graczach - wolałbym uniknąć tej liczby graczy i ograniczyć się wtedy do 12 lub rozszerzyć do 16;
- przy 16 graczach - proponuję podział na 4 grupy po 4 drużyny; najlepsze 2 z czterech grup awansują do ćwierćfinałów (62 mecze, minimum 6 meczów na drużynę).
Jak widzicie, w swoich obliczeniach kieruję się także liczbą meczów, które może rozegrać każda drużyna. Oczywiście najlepsze drużyny rozegrają ich więcej, ale zwracam uwagę na to, aby każdy był odpowiednio zaprezentowany. Niemniej, mimo wprowadzenia 2. edycji drabinki "przegrywów" optowałbym za tym, aby nie iść w tym kierunku w tej edycji. To dodatkowe 14 meczów do nagrania, dodatkowa praca w edytorze (gdzie i tak potrzebowałbym pomocy @kleyo), a uważam, że zainteresowanie tymi meczami było raczej niskie.
W razie jakichkolwiek pytań lub uwag służę pomocą - zarówno tutaj, jak i na discordzie.
Jestem otwarty na opinie.
/
Jednocześnie chciałbym uzyskać w ankiecie Wasze odpowiedzi w kontekście tego, czy wolelibyście rozegrać 3. edycję na zwykłej bazie danych z FM 2022, czy na którejś z historycznych - do FM 2022 dostępne są: baza danych z sezonu 2003/2004, 1992/1993 oraz baza danych legend (podobna do tej z 2. edycji). Bazy danych legend byłyby przeze mnie albo delikatnie zedytowane (żeby uniknąć nierównych szans) lub odpowiednio zaprezentowana dla wszystkich.
/
Proszę również o wstępne zapisy, listę można uzupełniać tutaj lub pisząc do mnie na Discordzie.
Trudno przewidzieć mi dokładny harmonogram zabawy, ale potrzebuję zrobić rekonesans

Pamiętajcie jednak, że kiedyś przyjdzie pora na draft - więc liczcie się z zarezerwowaniem jednego wieczora na taką inicjatywę.
3. edycja Zabawy w Prezesa:
1. Crawler
2. Damikor
3. [Zarezerwowane]