Jesteśmy w połowie fazy grupowej, a na forum brak dedykowanego tematu, coby garstka osób wypowiadających się miała możliwość coś skrobnąć.
Póki co faworyci są na najlepszej drodze do wygrania swoich grup (Niemcy, Francja, Anglia, Portugalia), choć gra tych zespołów jest różna. Niemcy to top, grają moim zdaniem najfajniejszą i zarazem skuteczną piłkę. Francja i Anglia dość ciężko weszły w turniej, i to dosłownie, piłkarzom jakby brakuje pary. Pytanie czy to przygotowanie pod fazę pucharową, czy zmęczenie sezonem. Jeśli to pierwsze, to czy w przygotowaniach nie przeszarżowali i za tydzień-dwa ich nogi będą lżejsze. Portugalczyków oglądałem tylko końcówkę więc się nie wypowiadam.
Dobrze radzi sobie Hiszpania: Chorwację wypunktowali, choć z przebiegu gry wynik nie jest miarodajny, natomiast wczoraj nie pozwolili Włochom na nic i tym samym mają zapewnione pierwsze miejsce w grupie. Słabiej idzie Belgom i last dance ich złotego pokolenia zapewne skończy się gorzko. Chorwacja również zawodzi i w meczu z Włochami zagrają o być albo nie być w tym turnieju.
Madrytczykom idzie dość przeciętnie:
– Łunin przyczynił się do porażki (swoją drogą byłem pod wrażeniem jak Ukraina weszła w mecz, ale po bramce całkiem się posypali)
– Czibo się obraził więc nawet nie ma go w kadrze

– Mendy ławka
– Cama zmiennik
– Tchou nadal niedysponowany
– nasz nowy nabytek dopasował poziom gry do poziomu całej reprezentacji, a do tego złamana kichawa
– Luka przeciętnie
– Jude z golem plus we wczorajszym meczu z jedną kapitalną piłką, ale raczej kontynuuje poziom post kontuzja aniżeli z pierwszej części sezonu
– Nacho w rotacji
– Joselu ława
– Dani i Rudiger utrzymują swój wysoki poziom
– Arda MVP i wspaniale się go ogląda, a z drugiej strony widząc jak brakuje mu dryblingu, człowiek zadaje sobie pytanie, co z nim będzie w naszej ekipie
– brak mi przymiotników na to co prezentuje Kroos i jak rządzi środkiem najlepszej ekipy, choć nie mięli na razie rywala który mógłby ich porządnie zweryfikować (o ile taki się znajdzie)
Pewnie o kimś zapomniałem.
Dzisiaj mecz o wszystko naszych orłów i raczej stawiam na to, że we wtorek będzie mecz o honor, chociaż przy tych zasadach z meczu o honor robi się kolejny mecz o wszystko

Komu kibicujecie? Za kogo trzymacie kciuki? W kim upatrujecie czarnego konia? Kto będzie rozczarowaniem? Kto na króla strzelców, a kto na MVP turnieju? Zapraszam do dyskusji.