O, fajnie, żeś napisał posta, bo byłbym zapomniał! Mam kilka świeżych informacji ze świata hiszpańskiego sędziowania.
1. Z satysfakcją ogłaszam, że spełniły się moje pragnienia - żegnamy Mediego Jimeneza!

Żegnamy w połowie, ale tej ważniejszej - nie będzie już pełnił roli sędziego głównego.
Przekwalifikowali go na wyłącznie VAR-owca, mimo że ma tylko 37 lat, bo doszli do oczywistego wniosku, że na boisko jest za słaby jak na ten poziom. Podobny manewr, jak niegdyś ze "starszym" Iglesiasem Villanuevą, bo nie wiem, czy wiecie, ale w drugiej lidze czai się jego młodszy brat.
2. Estrada Fernandez, który skończył karierę boiskową, przyjął propozycję kontynuacji pracy, ale oczywiście też tylko na VAR-ze.
3. Nowym sędzią międzynarodowym, po tym, jak zwolniło się miejsce, został Soto Grado.
4. Dwaj nowicjusze sprzed roku, którym ubiegły sezon nieszczególnie się udał, a więc Diaz de Mera Escuderos oraz Figueroa Vazquez, dostali drugą szansę. Jeśli któryś z nich się w tym sezonie nie poprawi, to czeka go degradacja.
5. Znamy też dwóch nowych sędziów pierwszoligowych. Jednym z nich będzie oczywiście zdobywca trofeum Vicentego Acebedo na poziomie Segunda División, a więc Muñiz Ruiz, natomiast drugim Ortiz Arias. Życzymy, żeby zaliczyli bardziej udane wejście do pierwszej ligi od sędziów wymienionych w punkcie czwartym.
Są też inne zmiany - i to niemałe, które będą miały miejsce od sierpnia, ale napisać o nich szerzej jeszcze będzie czas.